HOTEL RWANDA

HOTEL RWANDA

2022 Oskar ödüllerinin dağıtıldığı bu günlerde 2004 yapımı 3 dalda Oskar’a aday olmuş bir filmden bahsetmek istiyorum. İzlediğimde beni derinden sarsan ve  yaşadığımız bu çağda  ne yazık ki ırksal katliamların hala yapıldığını bizlere anlatan tarihsel bir dram filmi.
Filmin konusu :Hotel Rwanda, kaosun Rwanda’nın günlük yaşamının başrollerinden birini oynadığı günlerde, Paul Rusesabagine, Kigali’de oldukça pahalı bir otel yönetmektedir. Onun için ırk kategorize edilmesi gereken bir insan özelliği değildir. Bir Tutsi olan Tatiana ile mutlu bir evlilikleri vardır. Tutsi isyankarlarının öldürülmesiyle biten barış süreci sonucunda katliama başlayan Hutu milisleri, şehri bir kan gölüne dönüştürmektedirler. Paul, hem kendi ailesini hem de masum insanları korumak üzere bir şeyler yapmak zorundadır.
Don Cheadle, Joaquin Phoenix ve Nick Nolte gibi oyuncuların boy gösterdiği Hotel Rwanda’nın yönetmeni Terry George var.
Terry George, öncelikle Jim Sheridan’ın senaryo ortağı olarak adını duyurmuştur. Birlikte yazdıkları ve Sheridan’ın yönettiği Babam İçin(In The Name Of The Father) ile Oscar’a aday gösterilmiştir. Birlikte daha sonra Boksör’ün (The Boxer) senaryosunu da yazmışlardır. Bu arada, George ilk yönetmenlik denemesi O da Bir Ana (Some Mother’s Son) ile IRA meselesi ve genel olarak siyasi duyarlılığını bir kez daha göstermiştir. Hotel Rwanda, yönetmen olarak ikinci sinema filmi. Toronto Film Festivali’nde İzleyici Ödülü’nü kazanarak dikkati çeken yapım, daha sonra 3 dalda Oscar’a aday gösterilmeyi de başarmıştı.
En iyi aktör, En iyi yardımcı aktris ve En iyi özgün senaryo dallarında Akademi Ödülü’ne (Oscar’a) aday olmuştur. American Film Institute (Amerikan Film Enstitüsü) filmi tüm zamanların en ilham veren 100 filmi içeresinde 90. sıraya koymuştur. Ayrıca film eleştirmenlerinden Richard Roeper filmi tüm zamanların en ilham verici filmlerinden biri olduğu belirtmiş ve filmi 2004 yılının en iyi filmi olarak adlandırmıştır.
1994 yılında, tüm dünyanın gözleri önünde, Ruanda’da gerçekleştirilen etnik katliamın anlatıldığı film, her şeyden önce önemli bir sinema eseri.
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hotel_Ruanda
https://www.beyazperde.com/filmler/film-55666/